Ιπποφαές

Ιπποφαές

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για zoom

20.00 Κωδικός προϊόντος: ΓΒ.02.018 Βάρος προϊόντος: 2 Kg
+
-
Προσθήκη στα αγαπημένα μου προϊόντα

Περιγραφή προϊόντος:

συγγραφέας: Κάσσανδρος Γάτσιος
έτος έκδοσης: 2009
σελίδες: 98
διαστάσεις: 17x24 cm
εκδόσεις ΑγροΤύπος
ISBN: 978-960-7667-35-9

Ιπποφαές: το Πολυδύναμο Φυτό του Μέλλοντος

Το βιβλίο αυτό με την έκδοσή του, φέρνει κοντά για πρώτη φορά το ελληνικό αναγνωστικό κοινό σε μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.
Από το φυτό αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα μέρη (καρποί, σπόροι, φύλλα, φλοιός, ξύλο) και να παραχθεί μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Το φυτό είναι ανθεκτικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχει δε τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί στα πιο άγονα, ξηρικά εδάφη και με ελάχιστη λίπανση δίνοντας εισόδημα και θέσεις εργασίας σε μειονεκτικές περιοχές.
Πραγματικά το ιπποφαές αποτελεί μία πιθανή νέα καλλιέργεια για τη χώρα μας που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στο γεωργικό και μεταποιητικό τομέα, ειδικότερα σε περιοχές όπου οι παραδοσιακές καλλιέργειες δεν έχουν πλέον μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Στο βιβλίο περιγράφονται:

  • Τα βοτανικά στοιχεία, οι χρήσεις και οι ποικιλίες του ιπποφαούς
  • Λεπτομέρειες σχετικά με την καλλιέργεια του ιπποφαούς, όπως στοιχεία για το έδαφος, την φύτευση, την άρδευση, τη λίπανση, το κλάδεμα και τη ζιζανιοκτονία
  • Μέθοδοι πολλαπλασιασμού
  • Εχθροί και ασθένειες
  • Συγκομιδή, μεταποίηση και παράγωγα του ιπποφαούς
  • Χημική σύνθεση καρπών, πολύτιμες ουσίες και γαστρονομία του ιπποφαούς
  • Οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος 7

Κεφάλαιο 1 Γενικά στοιχεία 9
1.1 Εισαγωγή 9
1.2 Εξέλιξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς στον κόσμο 11
1.3 Η οικολογία του ιπποφαούς 13
1.4 Οι χρήσεις του ιπποφαούς 15

Κεφάλαιο 2 Βοτανικά στοιχεία 19
2.1 Κατάταξη και ταξινόμηση 19
2.2 Μορφολογικοί χαρακτήρες 20
2.3 Η επικονίαση και το δέσιμο των καρπών 23
2.4 Η γενετική βελτίωση του ιπποφαούς 25
2.4 Οι ποικιλίες του ιπποφαούς 28

Κεφάλαιο 3 Καλλιέργεια του ιπποφαούς 33
3.1 Η επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης της φυτείας 33
3.1.1 Οι κλιματικοί παράγοντες 33
3.1.2 Το έδαφος 34
3.1.3 Η προηγούμενη καλλιέργεια 35
3.1.4 Οι ανάγκες του ιπποφαούς σε νερό 35
3.2 Η προετοιμασία του εδάφους πριν από τη φύτευση 37
3.2.1 Οι τεχνικές προετοιμασίας του εδάφους 37
3.2.2 Καταπολέμηση των ζιζανίων πριν το φύτεμα των δενδρυλλίων 38
3.2.3 Εξασφάλιση καλής στράγγισης 38
3.2.4 Το pΗ του εδάφους 39
3.2.5 Η γονιμότητα του εδάφους 39
3.2.6 Τα οργανικά βελτιωτικά και η χλωρή λίπανση 39
3.3 Η φύτευση 40
3.3.1 Η αναλογία αρσενικών και θηλυκών φυτών 42
3.3.2 Οι αποστάσεις φυτεύσεως 43
3.3.3 Η υποστύλωση και η χρησιμοποίηση καλύψεως του εδάφους 44
3.3.4 Η επίδραση της εδαφοκαλύψεως κατά τη φύτευση 44
3.4 Οι ετήσιες εργασίες συντήρησης της φυτείας 45
3.4.1 Η λίπανση 45
3.4.2 Η άρδευση 46
3.4.3 Το κλάδεμα 47
3.4.4 Η ζιζανιοκτονία 49

Κεφάλαιο 4 Πολλαπλασιασμός 51
4.1 Ο εγγενής πολλαπλασιασμός (με σπόρους) 52
4.2 Ο αγενής πολλαπλασιασμός 55
4.2.1 Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα 55
4.2.2 Με παραφυάδες 57
4.2.3 Ιστοκαλλιέργεια (πολλαπλασιασμός in vitro) 58

Κεφάλαιο 5 Kυριότεροι εχθροί & ασθένειες 61

Κεφάλαιο 6 Η συγκομιδή της παραγωγής 63
6.1 Μέθοδοι μηχανικής συγκομιδής των καρπών του ιπποφαούς 64
6.2 Η καλύτερη περίοδος συγκομιδής των καρπών 69

Κεφάλαιο 7 Η καλλιέργεια από οικονομικής απόψεως 71
7.1 Οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας 71
7.2 Προϋπολογισμός εγκατάστασης φυτείας 73
7.2.1 Κόστος εγκατάστασης και ετήσιο κόστος συντήρησης μιας καλλιέργειας
ιπποφαούς εκτάσεως 10 στρεμμάτων 73

Κεφάλαιο 8 Σημασία, αξιοποίηση και προοπτικές 75
8.1 Χημική σύνθεση των καρπών και φυσικές ιδιότητες 75
8.2 Η μεταποίηση και τα παράγωγα του ιπποφαούς 75
8.2.1 Η εξαγωγή του χυμού 78
8.2.2 Η εξαγωγή των ελαίων 80
8.3 Η σημασία των πολύτιμων ουσιών του ιπποφαούς 81
8.3.1 Βιταμίνες 82
8.3.2 Σάκχαρα 82
8.3.3 Οργανικά οξέα 83
8.3.4 Ανόργανα άλατα 83
8.3.5 Φλαβονοειδή 83
8.3.6 Λιπίδια 83
8.3.7 Λιπαρά οξέα 84
8.3.8 Καροτίνια 85
8.3.9 Στερόλες 85
8.3.10 Άλλα συστατικά των λιπιδίων 85
8.4 Θεραπευτικές ιδιότητες του ιπποφαούς 86
8.5 Προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας στην Ελλάδα 87

Κεφάλαιο 9 Η γαστρονομία του ιπποφαούς 91
9.1 Συνταγές εδεσμάτων με ιπποφαές 91
9.2 Σάλτσες με ιπποφαές 95

Βιβλιογραφία 97


Άλλα προϊόντα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν στην ίδια κατηγορία